Ευχαριστώ την Χριστίνα Σκορδή και τους συνεργάτες της στο περιοδικό ΦιλGood. Μπορείτε να βρείτε το άρθρο όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Φιλελευθέρου εδώ. Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο πιο κάτω.

Ανδρέας Παπαπέτρου, ετών 34, Συνθέτης

APFilgood.JPG

Οι σπουδές του από το προπτυχιακό μέχρι το διδακτορικό ήταν στη σύνθεση. Συστήνεται όμως «ως μουσικός που συνθέτει, διδάσκει και παίζει μουσική – και κάποιες φορές γράφει για αυτήν...». Ο Αντρέας Παπαπέτρου πέρασε τα τελευταία οκτώμισι χρόνια ως μεταπτυχιακός και διδακτορικός φοιτητής στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance και έπειτα ως αυτοεργοδοτούμενος στο Λονδίνο, ενώ πριν ζούσε στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. «Επέστρεψα στην Κύπρο αρχές Φεβρουαρίου για να δουλέψω, μεταξύ άλλων, ως επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα Μουσικών Σπουδών του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου», λέει για να συνεχίσει πως «επαγγελματικά νιώθω πως βρίσκομαι ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Και επειδή η δουλειά μου είναι δημιουργική, με κάθε εγχείρημα μαθαίνω κάτι καινούριο».

Με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έχει συνεργαστεί στο παρελθόν σε δύο παραστάσεις τις οποίες επιμελήθηκε και για τις οποίες έγραψε τη μουσική. Αυτές ήταν το «Sounding Museum» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2017 και το «Desmōtēs» για το φεστιβάλ «Φανερωμένη 17». «Η επόμενή μου μουσική συνεργασία με το Πολιτιστικό θα παρουσιαστεί σε ένα ιδιαίτερο μέρος του κτηρίου του Ιδρύματος που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μόνο ως αποθήκη. Έτσι, η παράστασή μας θα έχει σαν θέμα και την επαναδιεκδίκηση του εγκαταλελειμμένου αστικού χώρου».

Για τον ίδιο, οι μουσικοί σήμερα, πέρα από τα γνωστά –υπομονή, επιμονή και αυτοπειθαρχία- χρειάζονται ανθρώπους. «Παρόλο που συχνά απομονώνονται για τις ανάγκες της δουλειάς τους, οι μουσικοί χρειάζονται ανθρώπους για να τους ακούνε, για να φτιάχνουν τους ήχους τους μαζί και, κυρίως, εκείνους τους λίγους, μα σημαντικούς, που τους στηρίζουν. Μόνο έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του επαγγέλματος. Εγώ έχω την καλή τύχη να έχω δίπλα μου αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων».

new blood / Είναι νέοι, δημιουργούν εκεί έξω, κι αξίζει να τους γνωρίσετε.
Από το Φιλgood - Χριστίνα Σκορδή
ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Μηνά. Styling-επιμέλεια: Shona Muir

Comment